Acupunctuur - Waar is het goed voor?

Acupunctuur

Acupunctuur kan helpen bij een veelvoud aan lichamelijke en geestelijke klachten. Er is geen standaard behandeling voor een bepaalde klacht. Hieronder vindt u een aantal voorbeelden van klachten en aandoeningen die in aanmerking komen voor behandeling. Genezing is niet altijd mogelijk, maar in veel gevallen verdwijnen of verminderen symptomen wel.

(chronische) Vermoeidheid

De meeste mensen beschrijven vermoeidheid als een 'gebrek aan energie'. Nergens aan toe komen, geen zin in een feestje; je wordt bij het minste of geringste moe. Ook in de Chinese Geneeswijzen kan het zo zijn, dat vermoeidheid een teken is van 'leegte'. Met 'leegte' wordt dan bedoeld dat er een tekort is aan één of meerdere 'substanties' (= Qi, Bloed, Yin of Yang). Meestal zijn tekenen daarvan dat je je al na geringe inspanning 'leeg' voelt. Dat kan zijn lichamelijk leeg, maar vaak ook psychisch leeg.
Je kunt bijvoorbeeld geen enthousiasme meer opbrengen voor zaken waarvoor je eerst warmliep, of je kunt je niet meer concentreren. Als je vermoeid bent wil je meer energie en acupunctuur kan daarbij helpen.
In mijn Acupunctuur- & Massagepraktijk begeleid ik regelmatig mensen die last hebben van vermoeidheid. De meesten merken al binnen een aantal behandelingen dat ze zich fitter voelen en weer 'zin' hebben om dingen te ondernemen.
 

Longgerelateerde klachten

Als je verkouden bent, dan wil je hier zo snel mogelijk vanaf zijn. De meeste mensen krijgen in de herfst en of winter last van verkoudheid Soms krijg je last van voorholte ontstekingen, tgv de verkoudheid. Als het stomen dan niet meer effectief en of niet snel genoeg werkt, denk dan een TCM ( traditionele Chinese medicine) behandeling. In het voorjaar krijgen vele mensen last van hooikoorts. Hooikoorts is goed te behandelen met acupunctuur en kruiden. Het is verstandig om een aantal maanden , voor dat de hooikoorts komt opzetten, te beginnen met de acupunctuur behandeling en of behandeling met een chinese kruidenformule. Met als resultaat minder of geen hooikoorts klachten in het voorjaar en de zomer Astma en bronchitis klachten zijn lastig en kunnen je flink belemmeren in het leven, bij alles wat u allemaal wil doen aan hobby’s en of met Ugezin, vrienden en kennissen. Acupunctuur behandeling en/of kruiden, kunnen deze luchtweg problemen verlichten en behandelen


 

Gynaecologische klachten

Het is erg vervelend als vrouw, dat je last hebt van maandelijkse PMS klachten en of een onregelmatige menstruatie cyclus. Of heb je als vrouw een kinderwens, maar raak je - door een (on)bekende oorzaak - niet zwanger? Of ben je in de overgang en krijg je andere vervelende klachten, denk aan "opvliegers" en nachtelijk zweten? Of kom je moeilijk in slaap door slaap problemen? Bij al deze klachten kan een acupunctuur behandeling en/of een behandeling met kruidenformules een oplossing bieden! De kruidenformules worden in China al vele jaren gebruikt en vaak met een positief resultaat. De kruidenformules en een acupunctuur behandeling vullen elkaar goed aan in de behandeling voor u klachten.
Het kan ook een oplossing zijn voor:

  • Een droge huid
  • Branderige ogen
  • Sneller prikkelbaar
  • Eerder vermoeid (door bijv. menstruatieproblemen of overgangsproblemen)
  • Opvliegers
  • Menopauze klachten
  • Onvruchtbaarheid of miskramen
Vaker dan u denkt kan een acupunctuur behandeling een helpende hand bieden.


 

Stoornissen in de spijsvertering

Heeft u weleens een last van een opgeblazen en verharde buik na het eten. Of last van brandend maagzuur en misselijkheid. Soms heb je maag- en buikpijn klachten , met een niet (altijd) verklaarbare oorzaak..En wat denkt u van obstipatie en of diarree klachten, waar u toch flink last van kan hebben.
Heeft u last van een prikkelbaar darm syndroom en of de ziekte van chron. De bovenstaande klachten zijn vervelend, maar een acupunctuur behandeling in combinatie met een chinese kruidenformule kan u helpen!


 

Zwangerschapsgerelateerde klachten

Oedeem, misselijkheid, opgeblazen gevoel, constipatie, bekkenpijn of andere lichaamspijnen, vermoeidheid en slapeloosheid, blaasklachten, psychische problemen, stuitligging, bevalling op gang laten komen als je na de uitgerekende datum nog niet bevallen bent.
 

Gewricht en spier

Acute en chronische gewrichts- en spieraandoeningen, tenniselleboog, RSI, nek- en rugklachten, pijn bij hernia.
 

Geestelijke klachten

We leven in een maatschappij , waar veel van ons wordt verlangd en geëist. Dit kan stress en spanningsklachten opleveren. Als deze klachten langdurig blijven bestaan, kan u burn-out klachten en of psychische klachten hiervan krijgen. Dit is iets wat u niet wil. Door de bovenstaande klachten kunt u andere lichamelijke klachten en of slaapproblemen krijgen. U humeur wordt er door beïnvloed en u bent snel prikkelbaar en of boos. Alles wat er aan u gevraagd wordt is snel teveel en u voelt zich overvraagt en vermoeid Het voordeel van de Chinese geneeskunst is dat een probleem op een holistische wijze wordt benaderd en behandelend, waardoor meerdere aanwezige klachten in een acupunctuur behandeling (mogelijk) kunt behandelen. Maak een acupunctuur afspraak en ervaar wat een behandeling voor u kan betekenen!


 

Pijn klachten

Pijn klachten zijn lastig en herinneren je vaak de hele dag dat je ergens last van hebt. Het belemmerd je in de dagelijkse gang van het leven. Je wordt er charijning en moe van. Pijn is goed te behandelen met Acupunctuur. Pijn is goed te behandelen met de dokter Tan behandel methode, waar Pierre een bijscholing voor heeft gevolgd. Denk bij pijnen aan: rugpijn, schouderpijn/frozen shoulder, kniepijn, heuppijn, nekkpijn, hielspoor, buikpijn, RSI, carpaaltunnel sydroom, zenuwpijn, aangezichtspijn.


 

Urine- en blaasproblemen

Klachten van urine verlies en blaasproblemen zijn in de meeste gevallen toch onschuldig. De klachten zijn erg hinderlijk en je wil er zo snel mogelijk vanaf. De bekendste klachten zijn blaasontsteking en ongewenst urine verlies. Er zin verschillende oorzaken voor het ontstaan van een blaasontsteking: Als bacteriën van buitenaf in de urinewegen terechtkomen, kan er een ontsteking ontstaan van de urinebuis en de blaas. We spreken dan van een blaasontsteking. Ongeveer 80% van dit soort ontstekingen wordt veroorzaakt door bacteriën rondom de anus. Andere oorzaken van blaasontstekingen zijn: geslachtsgemeenschap, zwangerschap, de menopauze of onze persoonlijke hygiëne. De diagnose wordt altijd gesteld na een urineonderzoek bij de huisarts. Blaasklachten bij mannen zijn vaker het gevolg van een prostaatontsteking.

Incontinentie verlies
Bij ongewild urineverlies is er óf sprake van urineverlies zonder aandrang óf juist een niet-beheersbare aandrang tot plassen. De eerste vorm ontstaat bijvoorbeeld bij hoesten, rennen of lachen. Deze inspannings- of stressincontinentie treedt vaak op bij vrouwen na een zwangerschap of bij het bereiken van een hogere leeftijd. Aandrangs- of overloopincontinentie wordt bij mannen meestal veroorzaakt door een prostaatvergroting, bij mannen en vrouwen door een blaasontsteking, dementie of een beroerte.
Acupunctuur- en of chinese kruidenbehandeling ondersteund de nieren. De nieren hebben als functie om het vocht uit het lichaam te verwijderen. De TCM behandeling kan de weerstand verhogen, waardoor u minder snel een blaasontsteking krijgt. Daarbij kan een acupunctuur behandeling spierweefsel stimuleren en daarmee de spierspanning (mogelijk) verhogen, waardoor de sluitspieren beter sluiten en urine incontinentie wordt verminderd.


 

Slaapstoornissen

Het is belangrijk om goed te slapen, om de volgende dag weer uitgerust aan de dag te kunnen beginnen en uitgerust aan het werk te beginnen. Slecht slapen veroorzaakt vermoeidheidsklachten en heeft grote invloed op onze concentratie. Bij langdurige slaapproblemen, kan dit lijden tot psychische klachten. Pijnklachten, alcoholgebruik of een onrustige slaapomgeving kunnen de nachtrust nadelig beïnvloeden. Berucht zijn het werken in ploegendienst of de gevolgen van jetlag voor het natuurlijke bioritme.
Vanuit de acupunctuur heeft slapeloosheid te maken met een energie verstoring. Yin staat voor donker en rust en yang staat voor licht en beweging. Yin en yang lopen over in elkaar, wat een grote invloed heeft op ons slaapritme. Een acupunctuur behandeling zal het yin energie proberen te herstellen en de yang en yin in balans proberen te herstellen wat ten goede komt op u slaapritme. Daarbij zal ik u adviezen geven, waar u op moet letten om beter te kunnen slapen.


 

Maar denk ook aan andere (minder duidelijke) klachten waarbij acupunctuur een helpende hand kan bieden, zoals:

Pijn, ADHD- en autisme-gerelateerde klachten, klachten en pijn met ‘onduidelijke oorzaak’, oorsuizen, huidproblemen zoals eczeem & jeuk.
Maar ook aan ondersteuning bij het stoppen met roken, daar is acupunctuur ook een goed hulpmiddel bij.

Neem contact op